Menj vissza   Tozo közösség > Hír > Táplálkozás - Táplálékkiegészítés
Regisztráció Blogok Súgó Tagjaink Mai üzenetek Keresés Mai üzenetek Jelöld a fórumokat olvasottnak

   Szerző

ToZo
XtraAdmin
Hírek: 400
Összes olvasása
   Hír Kategóriák
   Felhasználói Menü
   Szójafehérje készítmények
A szójabab, mint kitűnő fehérje és egyéb hasznos tápanyag-forrás már több ezer éve az emberiség egyik legelterjedtebb és leghasznosabb kulturnövénye.
   Teljes cikk / hír
A nyugati emberek körében népbetegségnek számító szív és érrendszeri, és rákos megbetegedések, valamint a csontritkulás Ázsiában ritkák. Ennek okait keresve, a tudósok újabban a táplálkozási szokásokat hasonlítják össze. Feltűnő különbség van például a húsfogyasztásban. Az ázsiai étrend kevés húst, viszont annál több zöldséget tartalmaz. Az ázsiai konyha leggyakoribb fogása a szójabab, illetve ebből a sokoldalú növényből készült különböző ételek.

Kérdés: Mik azok az izoflavon származékok?
Válasz: az izoflavonok úgynevezett fitokémiai anyagok, vagyis olyan vegyületek, amelyek növényekben képződnek. Némelyik izoflavon származék fitoösztrogén, ami azt jelenti, hogy a szerkezete hasonlít az ösztrogénéhez. Ezek tulajdonképpen gyenge ösztrogének, amelyek, bizonyos helyzetben egyértelműen úgy funkcionálnak, mint a hozzájuk hasonló hormon, míg más helyzetben gátolják annak működését.

K.: Milyen izoflavon származékok találhatók a szójában? Milyen az egymáshoz viszonyított arányuk?
V.: Az izoflavon „család” tagjai – genistein, daidzein és glycitein – szinte kizárólag a szójában találhatók meg. A szója izoflavon tartalma szója-fajonként változik, de a termelés körülményei (napfény, víz) is befolyásolják. A három fő izoflavon család aránya a különböző szójás ételekben és szója étel kiegészítőkben változó. A Vege Fuel termékei a legjobb minőségű izolált szójafehérjéből készülnek.

K.: Milyen egyéb, egészséges anyagot tartalmaz a Vege Fuel által használt izolált szójafehérje?
V.: A szójában természetes állapotban előforduló anyagok egészégre gyakorolt hatását még mindig kutatják. Különösen a koleszterint és a rák megelőzés lehetőségét vizsgáló tudósok kerestek egyéb fitokémiai anyagokat a szójában és az izolált szója-fehérjében. Az izoflavonokon kívül találtak még szaponin származékokat, fitokémiai savakat, és a proteáz enzim működését gátló anyagokat. Más kutatók a szójában található aminosavak arányát vizsgálják. Kiderült például, hogy az állati fehérjékhez képest magas arginin, de alacsony lizin tartalom, alacsonyabb koleszterin szintet eredményez.


K.: Némelyik szója termék címkéjén nagy mennyiségű diadzint, és genistint láthatunk feltüntetve. Mik ezek az anyagok és miért vannak jelen bizonyos termékekben sokkal nagyobb arányban, mint a fenti táblázatban? Mit jelent a címkén feltüntetett információ?
V.: Ez egy többoldalú kérdés. Ahogy azt már korábban tisztáztuk, mindegyik izoflavon típus egy egész vegyület család, mindegyik ilyen család egy kicsit különbözik a többitől. A genistin például genistein meg egy hozzácsatlakozott cukor molekula. Ezt a formát glukozidnak nevezik. A többi izoflavon hasonló kapcsolatban van egymással.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a legtöbb szövet és álltakísérletet a genisteinnel, a daidzeinnel és a glyciteinnel kapcsolatban, ezen anyagoknak az aglikon, (cukrot nem tartalmazó) formáival végezték. Nem tudjuk, hogy a cukrot tartalmazó, glukozidos formák is hasonlóan aktívak-e biológiailag. A genisteinné alakított ganistin mennyisége számos tényezőtől függ, többek között az egyedi átalakítási kapacitástól, az elfogyasztott glukozid mennyiségétől, és az anyag átalakíthatóságától függ.

Ha olyan, izoflavonokat tartalmazó izolált szója-fehérjét látunk, amelyen a feltüntetett izoflavonok aránya különbözik a táblázatban látható anyagokétól, akkor ott valószínűleg eltávolították a természetes izoflavon tartalmat és kicserélték más forrásból, mesterségesen kinyert izoflavonokkal. Ha egy címke sokkal több daidzin/daidzeint mutat, mint genistin/genisteint, akkor az illető készítmény valószínűleg hipokotilból, a szójabab szárából kinyert izoflavonokat tartalmaz a kotiledonból, vagyis magából a babszemből kinyert változat helyett. Biztonsági és hatásossági határértékeket nem jelölnek az izoflavonokkal kapcsolatban.

K.: Nem fogják a Vege Fuel termékek növelni a férfi fogyasztók ösztrogén szintjét, és csökkenteni a tesztoszteronjukat?
V.: Bár ezt a kérdést még nem vizsgálták célzott ember kísérletekkel, de más főemlősökkel igen. A legtöbb bizonyíték indirekt, vagy nem emberektől származik. Nézzük meg, ki eszik szóját…
- Az ázsiai emberek évszázadok óta, bármiféle nemzési probléma nélkül.
- A szója magas arginin tartalmú (argininból származik a nitrik oxid, amely fokozza a férfiaknál az erekciót)
- A vegetáriánusok, szintén libidó, vagy nemzési probléma nélkül.
- Sok sportoló is rendszeresen fogyaszt szója alapú kiegészítőket, bármi ilyen jellegű panasz nélkül.
- Sok kutatást folytatnak a szója betegségekre (máj, szív, és prosztata) gyakorolt hatását.
Ezen csoportok egyike sem tapasztalt elnőiesedést, mint a természetes izoflavon fogyasztás mellékhatását. Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a szójának bármiféle negatív hatása volna.

K.: Mennyi szójafehérjét fogyasszak naponta?
V.: A legtöbb egészségvédő szervezet az állati eredetű fehérje felcserélését ajánlja, ha lehet szójára, minél nagyobb mértékben. A szója-fehérje az egyetlen állati eredetűhöz hasonló, növényi fehérje. Mindemellett nincs hivatalos javaslat.
A napi 47 grammos szója-fehérje bevitelt vizsgáló 1995-ös, 38 kutatás eredményeit felhasználó kutatás kimutatta, hogy az állati eredetű fehérje szója-fehérjére való cseréje jelentősen csökkenti a koleszterin bevitelt. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy magas koleszterin szintű emberek már napi 25 gramm szója-fehérje elfogyasztásával is csökkenteni tudták azt.

Mindenkinek ajánljuk a Twinlab Teljesen tiszta, színező,és ízesítő anyagoktól mentes natur szója fehérjéjét.
Kóstold meg, ez más, mint amit eddig ittál!

Hol vásárolhatom meg?

Budapest Váci út 168/ Reno udvar. Tel,fax 061-237-0800
KAposvár , Arany János tér 1., 7400
   szerző:: tozo, at: 2008/04/27

tozo.hu © 2007 by Tozo.huMinden időpont GMT +2 alapján jelenik meg. A pontos idő 20:06.